04/02/2013: Krompir ili ne? DA!

Krompir zajedno sa još samo nekoliko namirnica čini osnovu ovdašnje ishrane, naročito u zimskom periodu. Ipak mi se nekako čini da je prvi među jednakima. Stigao je u 16. veku iz Južne Amerike. Zbog toga što je jednostavan za skladištenje, dostupan je cele godine.

Da li je zaista nezdrav? Da li samo goji svojim praznim kalorijama i ništa više?

Pa, imamo dobre i loše vesti. Da završimo prvo sa lošim vestima, a onda ćemo da uživamo u dobrim. Prženi krompir, takozvani pomfrit, vam ne bismo preporučili. Bar ne kao stalnog gosta u jelovniku. Tu je većina korisnih materija uništena, a krompir se napunio masnoće. Ali zato kuvan ili pečen u ljusci – svakako! Ispod ljuske je najveća koncentracija korisnih materija.

U krompiru je dosta biljnih vlakana. Ima vitamina C, B1 i B3. Tu su kalijum, magnezijum, gvožđe, cink, fosfor. Ovo naročito važi za krompir sa ljubičastom ljuskom i drugim ljuskama u boji.

Da li se slažemo da je pomfrit najpopularniji oblik pripremljenog krompira? Dopustite mi da vas „ubedim" da postoje mnoge druge interesantne i ukusne varijante, a uz to i zdravije.

Ako krompir u ljusci skuvate ili ispečete, možete da ga jedete sa sirom, naravno. Ali osim sira, tu je još puno namirnica koje će da ga oplemene i opčine vaše čulo ukusa. Kao preliv može da se koristi samo maslinovo ulje. U maslinovo ulje može da se doda začinsko bilje – pojedinačno ili grupno: peršun, origano, bosiljak, vlasac, beli luk, đumbir, tucana ljuta paprika.

U tahini (susamovu pastu) ili senf sipajte malo vode, dodajte semenke lana, susama, bundeve i sucokreta, začine po želji – ovakvim prelivom napravićete sasvim novi pristup krompiru.

Još jedno omiljeno jelo od krompira je pire. Ali zašto da taj pire bude monotono jednobojan, kad možemo da ga prošaramo? Dobrodošli gosti u pireu su šargarepa, grašak, neko zelje, paprika, celer. Začini ili „parfemi" – biber, beli luk, muskatni oraščić – sve što godi vašem čulu mirisa i ukusa. U pire mogu da se dodaju oni „čudni" puteri: od kikirikija, bundeve, suncokreta. Mogu da se pospu semenke susama, lana, sunsokreta i bundeve (tostirajte ih prethodno na suvom tiganju, tada su još ukusnije)ili pečeni neslani kikiriki.

Ne treba da zaboravimo da ima visok glikemijski indeks, zbog čega dijabetičari treba da budu obazrivi sa količinama kada ga jedu.

U narodnoj medicini se odavno koriste obloge od krompira ili njegovog soka, a pije se i sok od krompira.

Dilemi nema mesta, krompir je svakako prijateljska namirnica našem organizmu. Naš zadatak je da budemo kreativni kad ga spremamo i da ga pojedemo sa uživanjem.

..............................................................................................................................
Ovaj clanak nema sliku
MUST HAVE - SUPA
  Ovo obracanje je isprovocirano pitanjem koje se stalno provlaci – zasto puno dece ne voli da jede supu? Zbog izgleda, ukusa,...
dasd
O HOMEOPATIJI, sasvim lično
Sve je počelo toga dana kad mi se u rukama našla knjiga Pitera Čapela "Emocionalno lečenje homeopatijom". U tom trenutku nisam znala...
Ovaj clanak nema sliku
Probudi se
..............................................................................................................................

Ostali članci

Ovaj clanak nema sliku
MASAŽA KAO TERAPIJA!
Ovaj clanak nema sliku
EFT – EFEKAT SLOBODE!
Ovaj clanak nema sliku
14. MAJ - SVETSKI DAN BORBE PROTIV POVIŠENOG KRVNOG PRITISKA
dasd
Svjetski dan zdravlja u NECKOM-u, 7. april
balans
Sunčani vitamin
Danas razmatramo kako Sunce može da nas nahrani. Uz pomoć sunčevih zraka „nabavljamo" vitamin D. Gotovo da je nemoguće uneti...
No images for this article
Uvodnik
Cijelog života sam tragala za onim što bi moglo iscijeliti, utješiti i usrećiti mene samu i sve kojima bih to mogla prenijeti. Tako...
PRIJATELJI SAJTA